5.8.2007

INFOA osa1

Kaytannon asioita Melbournessa:
  • Pre-paid-liittyma, Vodafone on ilmeisesti halvin, mutta ei omaa kovin laajaa verkkoa. Telstra kattaa koko maan, mutta on vahan kalliimpi, n. 37 cent/minuutti ja 25 cent/tekstiviesti.
  • Pankkitili. Australiassa kaikki maksaa, ihan mika asia vaan josta voi ottaa erillisen maksun, niin se kylla myos otetaan. Niinpa lahes poikkeuksetta kaikenlaisesta pankkiasioinnista (kuiten pankkiautomaatien kaytosta) rokotetaan. Jotkut pankit, kuten Commonwealth ja NAB tarjoavat ilmaisia tileja opiskelijoille, mutta niiden asiakaspalvelussa voi olla toisinaan parantamisen varaa, ja niiden valuutanvaihtokurssit ovat surkeat. HSBC on kansainvalinen ja siksi ilmainen ja hyvakurssinen, mutta tilia avatessa taytyy tilille hetkellisesti tallettaa 2.000 AUD. Itse paadyin Bendigo Bankiin, hyva palvelu, hyva valuuttakurssi, kansainvalisen rahasiirron vastaanotto 2-8 AUD. Pankkiasiointi maksaa, mutta pankki maksaa joka kuukausi 4 AUD takaisin asiakkaalle. Ensimmaisen kuuden viikon aikana ei pankkiin tarvitse kiikuttaa henkilollisyystodisteeksi muuta kuin passin, mutta sen jalkeen tulee voimaan ns. 100 pisteen saanto, eli eri henkkareista saa tietyn maaran pisteita, ja niita pitaa esittaan niin monta kunnes tulee 100 pistetta tayteen.
  • Asunto. Toisin kuin annettiin ymmartaa, soluasunnon loutaminen voi olla melko vaikeaa. Jos siis ei halua asua varsin hitavissa (mutta ihan kivoissa, olen kaynyt visiteeraamassa) opiskelija-asuntoloissa campuksella, kannattaa asunnon haku aloittaa jo kotoSuomesta kasin tai varata ainakin pari viikkoa aikaa ja hermoja asunnon etsintaan. Vuokra maksetaan usein viikottain ja ihan yllattavan usein puhtaalla kateisella. Vuokrataso on talla hetkella Melbourne City Business Districtin ymparistossa 120-170 dollariin viikossa. Vetta kannattaa saastaa ihan jo yleisen viihtyvyyden takia ja lammityksestakin saattaa tulla yllattavan suuri lasku nain talvella.
  • Lahiliikenne. Exchange Program -opiskelijat ovat oikeutettuja opiskelija-alennukseen lahiliikenteessa. Alennus on 50%, jolloin kuukausilipulle hintaa tulee vahan reilut 50 dollaria eli n.33 euroa. Lahiliikenne verkosto on hyva, mutta paikalliset ratikat ovat JARKYTTAVAN hitaita ja lahes poikkeuksetta myohassa.

4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Isoveli valvoo tätäkin blogia.
Terveisiä aurinkoisesta Turusta sinne talven harmauteen ;D

JPM

Anonyymi kirjoitti...

Saatiin "enukalta" blogisi tiedot ja nyt ollaan luettu, kuinka serkkutyttö maailmalla pärjää. Ja pärjäähän se!! Käyhän taas kirjoittelemassa kuulumisiasi, kyllä me luetaan ja ollaan hengessä mukana.

Terveisin: Serkkutytöt Anne-Mari ja Marjo

Miia/Kolmas linja kirjoitti...

Mooi, miulla on uus blogi. Mitä kuuluu sinne downunderiin? Puspus, oohan ihmisiks!

HM kirjoitti...

Terveisiä isoveljelle ja serkuille! Miusta on tosi mukava tietää, että siellä päässä on ihmisiä jotka lukee.